Over ons

Houtopia zintuiglijke verkenning pedagogie

Zintuiglijke verkenning: de pedagogie van Houtopia, univers de sens

Waaruit bestaat zintuiglijke ervaring en verkenning? Het richt zich op onze 5 zintuigen, deze vensters die ons in staat stellen de wereld om ons heen te begrijpen en ons bewust te worden van hun constante mobilisatie.

Houtopia, univers de sens nodigt kinderen uit om te duiken in een universum dat bestaat uit een veelheid aan zintuiglijke ervaringen om dit doel te bereiken: zich concetreren op hun sensaties. Experimenteren is dan een voorwendsel om je bewust te worden van je eigen manier van functioneren, je sterke en zwakke punten te identificeren en zo impulsieve reacties te vermijden.

Experimenteren is een middel om een doel te bereiken: de ontwikkeling van het kind zodat het zijn of haar plek in de sociale groep vindt.

De insteek is die van burgerschapsvorming die gericht is op beter samenleven.

Om meer te lezen over de pedagogie van Houtopia, univers de sens

Team

Directrice

Delphine

Directrice

Coordinatrice administrative

Pauline

Coordinatrice administrative

Équipe pédagogique - Coordinatrice scolaire

Julie

Équipe pédagogique - Coordinatrice scolaire

Équipe pédagogique

Marylène

Équipe pédagogique

Équipe pédagogique

Claire

Équipe pédagogique

Gestion de la cafétéria

Jacqueline

Gestion de la cafétéria

Gestion de la cafétéria

Sarah

Gestion de la cafétéria
Historisch

1945  In januari zag Houffalize horror! De waanzin van de oorlog vernietigt en verwoest deze "parel van de Ardennen", waarbij bijna een kwart van de bevolking, waaronder veel kinderen, wordt gedecimeerd. Houffalize wordt een non-plaats: etymologisch een utopie.

1990  José Lutgen burgemeester, heeft het idee om een kosmopolitische plek te creëren met een universele boodschap, een plek gericht op kinderen en hoop, de symbolische plek van Houffalize: Houtopia.

1996  Houtopia wordt ingehuldidg. Samengesteld uit een muziekshow, een overdekte ontdekkingsruimte en een buitenspeeltuin, zet Houtopia zich in om het bewustzijn van kinderrechten te vergroten en maakt deel uit van een proces van burgerschapsvorming.

2008 Een programma van tijdelijke tentoonstellingen wordt opgesteld door het docententeam. Elk jaar wordt er een nieuwe interactieve en zintuiglijke activiteit gecreëerd rond het thema onderwijs in gezondheid, veiligheid, milieu of tolerantie.

2014 De buitenspeeltuin wordt vergroot en het avonturenparcours wordt ingehuldigd. Een groot werk dat ook een glijbaan biedt van meer dan 30 meter lang die bezoekers over de rivier brengt.

2018 Houtopia krijgt een make-over en transformeert haar binnenruimte volledig. Met behoud van zijn gehechtheid aan de waarden van kindertijd, wordt Houtopia een plaats van zintuiglijke ervaringen die door je lichaam moeten worden getest en beleefd. Bezoekers ontdekken de wereld van de 5 zintuigen en worden uitgenodigd om terug te keren naar hun sensaties